Aurinkopaneelit omakotitaloon

Yhä useammat ovat viime aikoina kiinnostuneet ekologisuudesta, säästämisestä ja hiilijalanjälkensä pienentämisestä. Siksi monet ovatkin alkaneet harkita vaihtoehtoisia sähköntuottotapoja omakotitaloonsa.

Aurinkosähkön suosio on jatkuvassa kasvussa ja aurinkopaneeleja näkyy yhä useammilla katoilla. Monet kuitenkin miettivät, onko aurinkopaneelien hankkiminen järkevää Suomessa, jossa aurinko pysyttelee piilossa osan vuodesta.

Mitä aurinkopaneelien asentamisessa kannattaa ottaa huomioon? Kuinka paljon aurinkopaneelit maksavat? Onko aurinkopaneeleista hyötyä Suomessa?

Miten aurinkosähkö toimii?

Auringon säteilyenergia muuttuu omakotitalossa käytettäväksi sähkövirraksi seuraavasti: Auringon säteilemä energia koostuu pieneistä hiukkaista, fotoneista. Kun fotonit osuvat aurinkopaneeliin, ne imeytyvät sen puolijohdemateriaaleihin. Ne irrottavat negatiivisen varauksen omaavat elektronit atomeistaan, jolloin elektronit pääsevät virtaamaan vapaasti puolijohdemateriaalissa. Tämä muodostaa sähkövirtaa aurinkokennojen virtajohtimiin. Mitä suurempi säteilyn intensiteetti on, sitä enemmän elektroneja irtoaa. Käytännössä siis aurinkopaneelit tuottavat sähköä enemmän kesällä, koska silloin valoa on enemmän.

Toisin kuin moni luulee, Suomen olosuhteet soveltuvat melkoisen hyvin aurinkoenergian hyödyttämiseen. Etelä-Suomessa aurinko säteilee neliömetrin vaakapinnalle noin tuhat kilowattituntia vuodessa ja vielä Sodankylänkin korkeudella noin 800 kilowattituntia vuodessa.

Aurinkosähköjärjestelmän hyödyt

Aurinkosähkö on erittäin ympäristöystävällinen sähköntuottotapa, joten aurinkopaneeleihin investoiminen on ennen kaikkea ympäristöteko. Lisäksi aurinkopaneelit parantavat kiinteistön energiatehokkuutta sekä nostavat omakotitalon arvoa.

Aurinkosähkö myös säästää sähköntuoton kustannuksissa. Se ei säästä pelkästään sähkön hinnassa, vaan se vähentää myös sähkön siirron määrää pienentäen näin siirtomaksuja ja veroja.
Aurinkopaneelit ovat pitkäaikainen investointi. Niiden tuottotakuu on noin 25-30 vuotta, mutta ne voivat tuottaa sähköä paljon pidempäänkin.

Aurinkopaneelien hankkiminen on kannattava sijoitus, sillä ne muodostavat varmasti tuottoa niiden käyttöaikana. Vaikka aurinkosähkö ei tuotakaan pikavoittoja, järkevästi suunnitellun ja toteutetun aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika on tällä hetkellä noin kymmenen vuotta. Tämän jälkeen järjestelmä alkaa tuottaa sähköä ilmaiseksi. Suomessa tuotto ylittää kulutuksen kesäaikaan, ja silloin ylijäämäsähköä voi myydä takaisin sähköverkkoon ja saada siitä itselleen pieniä tuloja.

Entä onko aurinkosähkön hyödyttämisessä jotain haittapuolia?

Vaikka aurinkoenergia ei sellaisenaan tuota päästöjä, paneeleiden tuotanto, kuljetus ja asennus aiheuttavat tietysti omat ympäristövaikutuksensa. Koska aurinkokennojen valmistuksessa käytetään harvinaisia, kalliita materiaaleja, valmistusprosessi muodostaa välillisiä päästöjä. Kuitenkin aurinkosähkö itsessään on puhdasta energiaa, ja sen käytön lisääminen yleisesti pienentäisi päästöjä huomattavasti. Aurinkoenergiaa voi tuottaa vain päivän valoisina tunteina. Voit kuitenkin valita sellaisen sähkösopimuksen, joka tuottaa lopun tarvitsemasi sähkön ekologisesti alkuperätodennetulla sähköllä.

Kuinka paljon aurinkopaneelien asentaminen maksaa?

Aurinkopaneelien hinta riippuu monesta eri seikasta. Millainen omakotitalo on kyseessä? Millainen katto siinä on? Kuinka monta aurinkopaneelia tarvitaan, entä minkä kokoisia ja tehoisia niiden tulisi olla? Aurinkopaneelien asentamisen hinta muodostuu siis kohteen ja olosuhteiden erilaisista yksityiskohdista, sekä siitä, millainen laitteisto valitaan. Aurinkopaneelien asennuksen tarkan hinnan saat pyytämällä aurinkosähköjärjestelmiä myyvältä taholta tarjouksen.

Aurinkopaneelien hinta on pudonnut viime vuosina reippaasti samaan aikaan kun niiden tekniikka on kehittynyt paremmaksi. Hinnat saattavat lähivuosina pudota ehkä vielä jonkin verran, mutta useiden arvioiden mukaan suurin hinnanpudotus on hidastunut. Jos siis olet kiinnostunut aurinkopaneelien asentamisesta, ei hintojen putoamista kannata välttämättä enää odottaa. Kun asennat aurinkosähköjärjestelmän nyt, pääset hyötymään sen aiheuttamista säästöistä.

Oikein valitut ja laadukkaasti asennetut aurinkopaneelit parantavat omakotitalon energiatehokkuutta heti. Aurinkosähköjärjestelmän investointikulut maksavat itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.
Laadukkaat aurinkopaneelit ovat melko huoltovapaat ja niiden käyttöikä on noin 25-30 vuotta.

Voiko ylijäämäsähköllä tienata?

Jos aurinkopaneelit tuottavat sähköä yli omakotitalon kulutuksen, ylijäämäsähkö myydään automaattisesti omalle sähköyhtiölle. Sähköyhtiön kanssa sovitaan ylijäämäsähkön myynnistä ennen kuin aurinkopaneelit otetaan käyttöön. Tämä on taloudellisesti kannattava järjestely.

Aurinkosähköjärjestelmää ei kuitenkaan kannata ylimitoittaa voittojen toivossa. Taloudellisesti kannattavinta on mitoittaa aurinkopaneelit oman tarpeen mukaan ja käyttää oma aurinkosähkönsä itse. Myöskään aurinkosähkön varastoiminen ei ole ainakaan vielä järkevää, sillä akkujen hinnat ovat korkealla.

Mitä aurinkopaneelien asentamisessa kannattaa ottaa huomioon?

Aurinkopaneelit kannattaa hankkia kokeneelta ammattilaiselta avaimet käteen-tyylillä. Näin saat luotettavaa apua aurinkopaneelien mitoitukseen, sijoittamiseen, oikean kallistuskulman valitsemiseen sekä laadukkaaseen asennustyöhön samalta taholta, jolloin kokonaisuudesta tulee varmasti toimiva. On hyvä varmistaa, että valitsemissasi paneeleissa on sekä tuotto- että tuotetakuu ja että vaaditut IEC-standardit täyttyvät.

Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa mitoittaa niin, että sen tuottaman sähkön saa käytettyä pääosin itse. Aurinkopaneelien toimittaja tarvitsee tiedot omakotitalosi keskimääräisestä sähkönkulutuksesta, jotta aurinkopaneelien koko ja teho voitaisiin valita oikein.

Millaiselle katolle aurinkopaneelit voidaan asentaa?

Aurinkopaneelien asentaminen onnistuu kaikille katoille kattotyypistä tai -materiaalista riippumatta, sillä jokaiselle katolle on saatavilla kohteen mukaiset asennustelineet. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että katto on hyvässä kunnossa. Jos katto on remontin tarpeessa, asia kannattaa hoitaa ennen aurinkopaneelien asentamista. On myös hyvä selvittää etukäteen oman kuntasi rakennusvalvonnasta, tarvitaanko aurinkopaneelien asennukseen toimenpidelupa.

Aurinkopaneelit on helpoin asentaa lappeen suuntaisesti. Aurinkopaneelien suuntaa kannattaa harkita tarkkaan. Eteläsuunta tuottaa eniten sähköä vuositasolla, mutta itä-länsisuunta tuottaa sähköä tasaisemmin aamusta iltaan.

Aurinkosähkön tulevaisuus

Aurinkosähkön käyttäminen tulee varmasti yleistymään tulevaisuudessa. Ilmastonmuutos ja muut syyt pakottavat miettimään, miten päästöjä saataisiin vähennettyä maapallollamme. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa, eikä sen käyttäminen aiheuta minkäänlaisia päästöjä. Lisäksi sähkön hinta kallistuu, ja monet pyrkivät madaltamaan omakotitalossa asumisen pitkän aikavälin kustannuksia.