Miksi valita maalämpö?

Lämmityskustannukset nousevat jatkuvasti, ja täällä viileässä Suomessa lämmityksen hinta muodostaakin suuren osan vuosittaisista asumiskuluistamme. Tästä syystä monet ovat alkaneet miettiä edullisempaa ja ympäristöystävällisempää lämmitysratkaisua sähkö- tai öljylämmityksen tilalle.

Maalämpö on ekologinen, turvallinen ja edullinen lämmitysvaihtoehto, joka voidaan uudisrakennusten lisäksi asentaa vanhoihinkin omakotitaloihin. Jos maalämpöjärjestelmä asennetaan vanhaan taloon, voi asennukselle hakea kotitalousvähennystä.

Mitä maalämpö on? Mihin sen edullisuus perustuu? Mitä hyötyä saat maalämpöön siirtymisestä? Tässä artikkelissa vastataan muun muassa näihin kysymyksiin.

Maalämmön edut

Mitä maalämpö sitten oikeastaan on?

Maalämpö on loppujen lopuksi yksinkertainen asia; se on maaperään tai veteen varastoitunutta auringon energiaa. Kun aurinko paistaa, maan pinta lämpenee, ja sateella maahan imeytyvä vesi kuljettaa lämpöä maaperään. Tätä jatkuvasti uusiutuvaa energiaa voi hyötykäyttää rakennusten lämmittämiseen lämmönkeräyslaitteiden (kuten maalämpöpumpun) avulla. Maalämpö on puhdasta energiaa. Se on edullista, tehokasta ja ympäristöystävällistä. Maalämpöä riittää täällä kylmässä pohjolassakin, ja sitä on saatavilla niin kauan kuin aurinko on olemassa!

Miten maalämpöpumppu sitten toimii? Yksinkertaisesti ilmaistuna maalämpöpumppu toimii kuten jääkaappi; se kerää lämpöä sisältään ja siirtää sen lauhduttimen avulla huonetilaan.

Maalämpöpumppu toimii sähköllä, mutta se tuottaa noin kolmin- tai nelinkertaisen määrän lämpöenergiaa käyttämäänsä sähköenergiaan verrattuna. On järkevää valita energiatehokas maalämpöpumppu, eli sellainen, joka tuottaa paljon lämpöä kuluttamaansa sähköön nähden. Näin saavutetaan suurimmat säästöt lämmityskustannuksissa.

Maalämmön suurimmat edut ovat siis ekologisuus ja edullisuus.

Maalämpöjärjestelmä on huoleton ja helppokäyttöinen

Laadukas ja oikein asennettu maalämpöjärjestelmä on jatkuvassakin käytössä erittäin huoleton ja huoltovapaa. Kun valitset maalämmön, sinun ei tarvitse enää huolehtia savuhaitoista, päästöistä tai öljyvuodon riskistä. Lisäksi maalämpöjärjestelmä säästää rakennuksessasi tilaa useisiin muihin lämpöjärjestelmiin verrattuna.

Maalämpöjärjestelmän voi huoletta jättää toimintaan, vaikka talo olisi tyhjillään pidempiäkin aikoja. Järjestelmän voi säätää poissaolon ajaksi lomatilaan, mikä pitää rakennuksen tarpeeksi lämpimänä, mutta säästää kuluissa. Maalämmön muodostama lämpöenergia ei mene koskaan hukkaan.

Maalämpöjärjestelmään voidaan lisäksi yhdistää huoneilman viilennys. Viilennys tapahtuu maaviileällä, joka tuottaa vähemmän päästöjä kuin mikään muu viilennysmenetelmä. Näin huolehdit kotisi asuinmukavuudesta vuoden ympäri saman laitteiston avulla.

Maalämpöjärjestelmää ei tarvitse yleensä säätää asennuksen yhteydessä tehdyn säädön jälkeen. Maalämpöjärjestelmä toimii jokaisena vuodenaikana ja huolehtii kotisi asuinviihtyvyydestä helposti ja huolettomasti. Maalämmön valitsemalla pääset eroon epävarmasta ja kalliista täyssähkölämmityksestä taikka jatkuvasti toimenpiteitä vaativasta ja tilaa vievästä öljylämmityksestä.

Maalämpö on ympäristöystävällinen lämmitysmuoto

Hiilidioksidi on huomattavin ilmastoa lämmittävistä kasvihuonekaasuista. Sähkö- tai öljylämmityksen vaihtaminen maalämpöön pienentää siis rakennuksen hiilijalanjälkeä tuntuvasti. Maalämpö on täysin luonnollista ja uusiutuvaa energiaa, joka ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä. Kuten aiemmin todettiin, maalämpöpumpun tarvitsema sähkö on vain murto-osa siitä, mitä esimerkiksi suora sähkölämmitys tarvitsee. Mikäli haluat pienentää päästöjä entisestään, voit tuottaa osan maalämpöpumpun tarvitsemasta sähköstä esimerkiksi aurinkopaneeleilla, joiden tekniikka kehittyy jatkuvasti.

Maalämpöjärjestelmän sähkönkulutusta voi pienentää huolellisen suunnittelun sekä oikeanlaisen mitoituksen avulla. Valitsemalla ammattitaitoiset tekijät sekä energiatehokkaan laitteiston saat maalämpöjärjestelmän kaikki parhaat puolet käyttöön.

Maalämpöjärjestelmän lisäetuna on se, että maalämpöpumppua voidaan käyttää myös rakennuksen viilentämiseen. Se tapahtuu lähes hiilineutraalilla tavalla nostamalla maaperästä niin sanottua maaviileää. Tämä on käytännöllinen ja ekologinen ratkaisu asunnon viilentämiseen kesän kuumina hellejaksoina.

Kiinteistön arvo nousee

Maalämpöjärjestelmä nostaa talosi arvoa. Koska maalämpö on laadukas ja ekologinen lämmitysvaihtoehto, maalämpöjärjestelmän omaava talo on varmasti helppo ja nopea myydä eteenpäin. Kilpailu asuntomarkkinoilla on kovaa ja ostajia kiinnostaa erityisesti rakennuksen edulliset elinkustannukset. Maalämmön käytön edullisuuden takia maalämmöllä lämmitettävät kohteet ovat todella haluttuja ja arvokkaita kiinteistöjä.

Maalämpöjärjestelmän asentaminen on järkevä sijoitus tulevaisuuteen, niin kiinteistön arvon, oman taloutesi kuin luonnonkin puolesta. Maalämmön asentaminen kannattaa myös vanhaan omakotitaloon, kunhan on selvitetty tontin yhteensopivuus järjestelmän kanssa ja hankittu toimenpidelupa.

Voit säästää lämmityskuluissa jopa 80%

Eläminen on kallista ja omakotitalossa on jatkuvasti paljon kuluja. Sähkön hinta nousee ja talvet ovat kylmiä, kesät kuumia. Voit kuitenkin säästää lämmityskuluissa huomattavasti vaihtamalla sähkö-, kauko- tai öljylämmityksen maalämpöön. Mihin tällainen säästö oikein perustuu?

Maalämmön edullisuus perustuu siihen, että suurin osa lämmitysenergiasta saadaan rakennuksen omalta tontilta, maan omasta lämmöstä. Maalämpöjärjestelmä lämmittää rakennuksen hyödyttämällä maa- ja kallioperästä kerättävän lämmön. Samaa järjestelmää käytetään lämpimän käyttöveden tuottamiseen. Maalämmön käyttäminen laskee lämmityskulujasi muihin järjestelmiin verrattuna jopa 80 prosenttia. Samalla säästät myös luontoa! Pitkällä aikavälillä mitattuna maalämpö on ehdottomasti edullisin lämmitysvaihtoehto.

Kuten aiemmin tuli ilmi, maalämpöjärjestelmää voi käyttää myös asunnon viilentämiseen todella edullisella ja ympäristöystävällisellä tavalla. Se on todella kannattavaa täyssähkökäyttöisiin viilentimiin verrattuna.

Maalämpöjärjestelmä maksaa nopeasti itsensä takaisin syntyneillä säästöillä

Maalämpöjärjestelmän hankkiminen on kannattava sijoitus. Maalämpö säästää rahaa heti asentamisestaan lähtien, sillä säästöt lämmityskustannuksissa muodostuvat huomattaviksi. Vaikka maalämpöjärjestelmän asennuttaminen kustantaa esimerkiksi ilmalämpöpumppuja enemmän, lämmityskuluissa ilmenevät säästöt maksavat itsensä takaisin todella nopeasti. Kun asennuksen hintaa vertaa maalämpöjärjestelmän edessä oleviin toiminnan vuosiin, laitteistoon sijoittaminen todella kannattaa varsinkin pitkällä tähtäimellä.

Maalämmön asennuksen hinta muodostuu lämpökaivon porauksesta, maalämpöpumpusta ja muista maalämpöjärjestelmän osista sekä asennustyöstä. Rakennuksen tarpeet otetaan tarkasti huomioon, kun lämpökaivojen syvyyttä, laitteiden tehoa ja varaajien tilavuutta suunnitellaan ja mitoitetaan. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä takaa sen, että lopputuloksesta tulee toimiva ja tehokas.

Maalämpö on itsessään ilmaista ja uudistuvaa energiaa, mutta maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä. Parhaat säästöt saavutetaan kun maalämpöjärjestelmä on oikein suunniteltu, mitoitettu ja asennettu. Tällöin maalämmön sähkönkulutus on mahdollisimman pieni.

Maalämmön edut ovat siis monelta kannalta huomattavat muihin lämmitysjärjestelmiin verrattuna. Se on helppokäyttöistä, huoletonta, ekologista, edullista ja lisäksi se nostaa kiinteistön arvoa. Maalämmön avulla voit nauttia lämpimästä kodista talvisin ja viilennyksestä hellepäivinä ympäristöä saastuttamatta.